Güneş Koruyucu SPF Nedir?

19-04-2023 14:19
Güneş Koruyucu SPF Nedir?
SPF açılımı Sun Protection Factor yani güneş koruma faktörü anlamına geliyor. SPF, güneş kreminin cildi güneş yanığına neden olan, cilde zarar veren ve cilt kanserine neden olabilen UVB ışınlarından ne kadar iyi koruyacağının bir ölçüsüdür.
 
• SPF 15, UVB ışınlarının %93'ünü engeller
• SPF 30, UVB ışınlarının %97'sini engeller
• SPF 50, UVB ışınlarının %98'ini engeller
 
SPF 50 pa+++ Nedir?
 
Güneş kremlerinin üzerinde yazan PA, UVA koruması anlamına geliyor. PA+, PA ++ ve PA +++ şeklinde üç gruba ayrılıyor. PA +++ en yüksek UVA korumasına sahiptir.
 
Güneş kremi cildi güneş ışınlarından, özellikle zararlı UVA ve UVB türlerine karşı koruyup, radyasyonun etkilerinin cilde geçmesini engelleyen ürünlerdir. Özellikle güneşin daha dik açıyla yeryüzüne geldiği sıcak mevsimlerde cilt sağlığı için tercih edilir ancak güneş kremlerinin sadece yaz mevsiminde değil kış mevsiminde de kullanılması tavsiye edilir. Bu nedenle cilt tipinize uygun bir güneş kremini tüm yıl boyunca kullanabilirsiniz.
Güneş kremi seçiminde kritik unsurları; mevsime bağlı maruz kalınan ışın derecesi, SPF derecesi, cilt tonu, yaşı, cinsiyeti, kişinin cilt problemleri ve bazı hastalıklara sahip olması şekillendirir. Toplumda doğru bilinen yanlışlar arasında koyu tenli kişilerin güneş yanığı ya da hasara daha az maruz kalacağı düşünülür. Ancak, bilinenin aksine renk pigmenti çok salgılanan koyu tenli kişilerin güneş lekeleri oluşmaması için güneş kremi kullanmasına daha çok ihtiyacı vardır. 



Güneş Kremi Ne İşe Yarar?
 
Güneş kremi öncelikle mevcut cilt yapısının zararlı güneş ışınları ile deforme olmasının önünü kapatır. Güneş Kreminin yararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
 
Cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur.
UVA ışınlarının radyasyon riskinin yüksek olması ve UVB ışınlarının genetiği içeren DNA yapısına hasar vermesi cilt kanserini tetikleyebilir. Bu durumu engelleyerek cilt kanserine yakalanma riskini en aza indirger.
Düzenli kullanımlarda kırışıkları ve ince çizgilerin oluşumunu engeller.
Melanin renk pigmentlerinin salınımını kontrol ederek cilt lekelerinin oluşumunun önüne geçer. 
Güneş yanıklarını önler ve soyulma problemlerini azaltır.
Kolajen ve hyaluronik asit dengesinin hasar görmeden korunmasını sağlar. Böylece, cildin elastikiyetini korur.
Güneş cildi kurutarak su kaybına neden olur. Kremler sayesinde cilt üzerinde bariyeri güçlendirilir ve nem dengesi sağlanır.

Güneş Kremi Kullanırken Unutmamanız Gerekenler
Dışarıya çıkmadan en az 30 dakika önce bol miktarda güneş kremi sürün.
Yüzünüz, kulaklarınız, elleriniz, kollarınız ve dudaklarınız da dâhil olmak üzere güneşe maruz kalacak tüm cilt yüzeyine güneş kremi sürün. Saçlarınız azsa veya hiç yoksa başınızın üzerine de krem sürün ya da şapka takın.
Güneş kremini her iki saatte bir yeniden uygulayın. Yüzdükten veya çok fazla terledikten hemen sonra tekrar sürmeyi unutmayın.
Kum, su, kar ve betonun güneş ışığını yansıttığını unutmayın. UV ışınları bulutların içinden de geçebildiği için hava bulutlu da olsa güneş kremi kullanın. 
Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra güneş kremi kullanabilirsiniz. Daha küçük çocukları mümkün olduğunca gölgede tutun. 
Sadece yaz aylarında değil yıl boyunca güneş kremi kullanın.
 
Güneş Kremi Kullanmamanın Zararları Nelerdir?
 
UVA/UVB ışınlar güçlü bir radyasyon yaydığı için cildin koruyucu bariyerine zarar verir. Cildin parlak, aydınlık, canlı ve sağlıklı görünümünü kaybetmesi ile sonuçlanır. Egzama, vitiligo, kızarıklık, cilt hassasiyeti, kırışıklık, ödem, iltihaplanma, cilt kanseri gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkarabilir.

Kaynakça
https://www.cildimveben.com/makale/spf-nedir-gunes-kremi-kac-faktor-olmalidir
https://evrimagaci.org/gunes-kremleri-hakkinda-en-sik-sorulan-sorular-ve-cevaplari-7814
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.